Saffranskyckling

Kommentera

Ingredienser:

4-6 portioner

Ca 1,2 kg kyckling
1 liter vatten
1 hönsbuljongtärning
1 morot
1 gul lök
1 lagerblad
1/2 krm saffran, va 1/2 paket

Sås:

3 dl buljong
1/2 paket saffran
2 msk glutenfri mjölmix
1 dl mjölkfri matlagningsgrädde (t.ex. Carlshamns Gott i maten eller Oatly's iMat)
Salt
Peppar

Tillbehör:
Ris
Grönsaker/sallad

Gör så här:
1. Skär kycklingen i grytbitar. Skala och skölj moroten och skär den i bitar, skala löken och skär den i bitar.
2. Koka upp vattnet med buljongtärningen. Lägg i kycklingbitarna, morot, lök, lagerblad och saffran. Koka upp och låt sjuda på svag värme 15-20 minuter. Kontrollera med en provnål att köttet är genomkokt. Ta upp kycklingbitarna och håll dem varma i litet buljong.
3. Koka rid och grönsaker medan kycklingen kokar.
4. Sila ner ca 3 dl buljong i en kastrull och tillsätt saffran. Rör ut den glutenfria mjölmixen i den mjölkfria grädden och vispa ner redningen i kastrullen. Låt såsen småkoka ca 5 minuter. Späd med buljong om den blir för tjock. Smaka av med salt och peppar.
5. Lägg upp kycklingbitarna i en serveringskarott och häll över såsen.

Jag brukar antingen stöta saffranet med lite socker i en mortel eller låta saffranet ligga i lite alkohol för att få mer smak.

Receptet hittade jag i boken En miljon lätta menyer skriven av Kerstin Wachtmeister.