Ingredienser ca 3 st
- 3 dl rismjöl
- 3 dl durramjöl
- 1 dl majsstärkelse
- 2 tsk salt
- 1 tsk brödkryddor
- 1/2 dl psylliumfröskal
- 2 msk pofiber
- 2 msk fibrex
- 50 g jäst
- 7 dl fingervarmt vatten
- 1 st äggvita
- 1 msk rapsolja
- 1/2 ljus sirap
Gör så här:
- Blanda alla torra ingredienser, gärna i en degblandare
- Blanda jästen i det fingervarma vattnet, tillsätt därefter äggvita, rapsolja och den ljusa sirapen
- Vänd ner degvätskan i de torra ingredienserna. Blanda ordentligt. Degen blir bara bättre om den får bearbetas en stund, ca 5 minuter.
- Låt den jäsa i bunken direkt efter att den blandats, ca 30 minuter
- Häll ut lite rismjöl på bakbordet och dela degen i 6 delar. Rulla varje del så att de blir 20-25 cm långa. Forma som baguetter och rulla i rismjöl så degen inte fastnar.
- Låt dem jäsa under bakduk 20 minuter.
- Sätt ugnen på 250 grader och ställ in en plåt så att den blir varm
- Lägg över baguetterna på den heta plåten och grädda dem 20-30 minuter
Tips: Man kan även blanda hela eller hackade oliver i degen innan man formar baguetter. Då blir det ett fint olivbröd. Eller, om man tåler mjölkprodukter, strö över lite ost innan de går in i ugnen så gratineras de fint och får ett knaprigt täcke.
Jag tyckte att det var svårt att rulla ut baguetterna med händerna så jag tog hjälp av en sked.
Receptet hittade jag i boken Baka glutenfritt, skriven av Karin Moberg, Oscar Målevik och Stefan Wettainen.
