Ingredienser:
- 100 gram mjölkfritt margarin
- 3 dl havredryck (mjölkersättning)
- 50 gram jäst
- 1 dl socker eller 1 dl ljus sirap
- 1 ägg
- 1 tsk mald kardemumma
- 1 krm salt
- 500 gram mjölmix, t.ex. Finax (gulorange paket) gluten- och mjölkfri
Fyllning:
- 125 gram mjölkfritt margarin
- 100 gram mandelmassa
- Kanel
- Kardemumma
- Äpplemos eller annan sylt, om du ska göra längder
Gör så här:
- Smält margarinet, tillsätt mjölkersättningen och värm till 37 grader
- Smula jästen i en bunke och häll över den fingervarma vätskan
- Tillsätt socker, ägg, kardemumma, salt och till sist mjölmixen
- Låt jäsa i cirka 30 minuter
- Ta upp degen på bakbordet och platta ut till en lång kaka
- Bred på margarin, ca 125 gram
- Riv cirka 100 gram mandelmassa och strö över kakan
- Strö över kanel och kardemumma efter smak och tycke
- Önskas äpplemos eller annan sylt så bred ut en längd av sylten
- Rulla ihop kakan och skär den i bitar
- Lägg dem i pappersformar
- Låt jäsa i cirka 30-40 minuter
- Pensla med ägg
- Grädda i 250 grader i cirka 7-10 minuter
