Lussekatter

2 kommentarer

Ingredienser (ca 30-35 lussekatter):

  • 50 gram jäst, färsk
  • 100 gram mjölkfritt smör eller margarin
  • 5 dl mjölkfri mjölk
  • 250 gram mjölkfri visp
  • 2 paket saffran
  • 2 dl socker
  • ca 17 dl glutenfri mjölmix
  • 1,5 dl russin
  • bakplåtspapper
  • 0,5 tsk salt

Pensling:

  • 2 st ägg 

Gör så här:

  1. Smält smöret i en kastrull.
  2. Tillsätt mjölken och värm degvätskan till fingervärme(37 grader).
  3. Smula jästen i en stor bunke och tillsätt saffran* och russin (spara lite till garnering).
  4. Häll degspadet över och rör om så att jästen löser sig och degspadet blandas med saffran och russin. Tillsätt mjölkfri visp, socker, salt och det mesta av mjölmixen (spara ca 1 dl till utbakningen). 
  5. Arbeta degen tills den blir blank och smidig.
  6. Låt jäsa övertäckt i ca 40 min. 
  7. Knåda degen på mjölat bakbord och baka ut den till ca 30 bullar eller valfri form (tillsätt eventuellt lite mer mjöl**). Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. 
  8. Sätt ugnen på 225 grader och låt bullarna jäsa övertäckta i ca 30 min. 
  9. Pensla lussekatterna med uppvispat ägg och garnera eventuellt med russin. Grädda mitt i ugnen 5-8 min.
  10. Om du gör stora figurer eller längder så gräddas de i 200 grader i 10-15 min.
* För att få mer smak av saffran kan man stöta saffranet tillsammans med strösocker i en mortel.
 
** Degen till lussekatterna ska vara så pass kletig att den knappt ska gå att forma med händerna. Jag gjorde ett litet experiment - jag klickade ut några bullar med slickepott medans jag tillsatte mer mjölmix i resten av degen för att kunna forma vackra lussekatter. De som jag klickade ut med slickepott blev saftigare.
 
 

Receptet hittade jag på Tasteline

 
1 Jasmine:

skriven

Mums!

Svar: Hoppas du kommer att prova receptet och gilla lussekatterna lika mycket som jag gjorde :)
Frida Johansson

2 felicia:

skriven

gott :)

Svar: Kombinationen av saffran & kardemumma blev riktigt gott :)
Frida Johansson