Ingredienser (ca 30-35 lussekatter):
- 50 gram jäst, färsk
- 100 gram mjölkfritt smör eller margarin
- 5 dl mjölkfri mjölk
- 250 gram mjölkfri visp
- 2 paket saffran
- 2 dl socker
- ca 17 dl glutenfri mjölmix
- 1,5 dl russin
- bakplåtspapper
- 0,5 tsk salt
Pensling:
- 2 st ägg
Gör så här:
- Smält smöret i en kastrull.
- Tillsätt mjölken och värm degvätskan till fingervärme(37 grader).
- Smula jästen i en stor bunke och tillsätt saffran* och russin (spara lite till garnering).
- Häll degspadet över och rör om så att jästen löser sig och degspadet blandas med saffran och russin. Tillsätt mjölkfri visp, socker, salt och det mesta av mjölmixen (spara ca 1 dl till utbakningen).
- Arbeta degen tills den blir blank och smidig.
- Låt jäsa övertäckt i ca 40 min.
- Knåda degen på mjölat bakbord och baka ut den till ca 30 bullar eller valfri form (tillsätt eventuellt lite mer mjöl**). Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
- Sätt ugnen på 225 grader och låt bullarna jäsa övertäckta i ca 30 min.
- Pensla lussekatterna med uppvispat ägg och garnera eventuellt med russin. Grädda mitt i ugnen 5-8 min.
- Om du gör stora figurer eller längder så gräddas de i 200 grader i 10-15 min.
* För att få mer smak av saffran kan man stöta saffranet tillsammans med strösocker i en mortel.
** Degen till lussekatterna ska vara så pass kletig att den knappt ska gå att forma med händerna. Jag gjorde ett litet experiment - jag klickade ut några bullar med slickepott medans jag tillsatte mer mjölmix i resten av degen för att kunna forma vackra lussekatter. De som jag klickade ut med slickepott blev saftigare.

Receptet hittade jag på Tasteline.
skriven
Mums!