Kärleksmums

Kommentera
Ingredienser ca 24 stora bitar eller 48 små
 
  • 150 gram mjölkfritt smör
  • 1,5 dl vatten
  • 2 st ägg
  • 3 dl strösocker
  • 4,5 dl glutenfri mjölmix
  • 2,5 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 dl kakao
Glasyr:
  • 100 gram mjölkfritt smör (använd inte flytande smör, då stelnar inte glasyren)
  • 4 dl florsocker
  • 4 msk kakao
  • 4 tsk vaniljsocker
  • 4 msk nutella
  • 0,5 dl kaffe
  • 0,5 dl vatten
  • kokosflingor till garnering
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 225 grader
  2. Ta fram en ugnsplåt med höga kanter. Lägg i ett bakplåtspapper som täcker hela formen
  3. Smält det mjölkfria smöret i en kastrull
  4. Häll också vattnet i kastrullen och låt det koka upp. Ha ett lock på kastrullen medan du gör detta, så att inte alltför mycket vattenånga smiter ut. Passa hela tiden, det kokar lätt över
  5. När smörvattnet har börjat bubbla, ta bort kastrullen från spisen och låt det svalna
  6. Knäck äggen i en bunke och häll i sockret
  7. Vispa äggen och sockret länge med elvisp tills det blir en ljus och pösig smet
  8. Ta fram en ny skål. I den häller du mjölmixen, bakpulvret, vaniljsockret och kakaon
  9. Blanda runt med en gaffel tills mjölblandningen ser ut som ett ljusbrunt pulver
  10. Ta fram en sil och sikta ner mjölblandningen i äggsmeten. Det gör du genom att hälla mjölblandningen i silen och skaka på den så att mjölblandningen silas ner i äggsmeten, utan klumpar
  11. Häll smörvattnet i smeten
  12. Vispa försiktigt med elvisp på lägsta hastighet tills smeten är slät
  13. Häll smeten i formen
  14. Grädda kakan i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Känn med en potatissticka om kakan är klar. Stickan ska bli lite fuktig men inte ha några smulor eller blöt smet på sig.
Gör glasyren när kakan är i ugnen:
  1. Smält det mjölkfria smöret i en kastrull eller i mikrovågsugnen
  2. Häll i florsockret, kakaon, vaniljsockret, nutellan, kaffet och vattnet. Om du inte gillar kaffe kan du strunta i det och ta en hel deciliter vatten istället
  3. Vispa med elvisp tills det blir en slät smet
  4. Låt glasyren svalna något
  5. När kakan har kallnat helt kan du lägga på glasyren. Bred den jämt över kakan och avsluta med att strö på rikligt med kokos.
  6. Skär kakan i fyrkantiga bitar och servera!

 

 
 
Receptet hittade jag i tidningen Bulletinen (utges av svenska celiakiförbundet).