Bullkaka

Kommentera
En saftig bullkaka fylld med godsaker som mandelmassa, kardemumma och apelsin bakar man lätt i en form med löstagbar botten.
 
Kaka
25 g /1/2 paket) röd jäst för söta degar
50 g smör eller margarin
2 dl mjölk
1/2 msk fiberhusk
1/2 vit sirap eller strösocker
1 krm salt
1 ägg
7-8 dl (420-480 g) glutenfri mjölblandning (vi använde oss av Leila's blå mjölmix
 
Vill man ha en fin saffranskaka till jul tillsätter man 1 påse (1/2 g) saffran
 
Fyllning
150 g mandelmassa
1 litet ägg
2 tsk rivet skal av apelsin
1 msk pressad apelsinsaft
1/2 tsk stött kardemumma
 
Till formen
smör eller margarin
 
Pensling och garnering
ägg
pärlsocker
mandelspån
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Smula ner jästen i degbunken. Smält matfettet. Tillsätt mjölken och låt den bli fingervarm, 37 grader. Häll degspadet över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt Fiberhusk. Rör om och låt det stå och svälla 10 minuter. Blanda ner sirap eller socker, salt, 1/2 ägg (spar resten till pensling), eventuellt saffran och hälften av mjölblandningen. Arbeta degen väl i maskin. Tillsätt resten av mjölet i småportioner, men spar lite till utbakningen. Fortsätt barbetningen tills degen är slät och smidig. Låt den jäsa övertäckt i bunken ca 30 minuter.
 
Fyllning: Skär mandelmassan i mindre bitar och lägg dem i en matberedare eller mixer. Tillsätt 1 ägg, rivet apelsinskal och saft, samt stött kardemumma. Kör alltsammans till en slät smet. Man kan även riva mandelmassan och blanda den med övriga ingredienser med hjälp av en gaffel.
 
Formen: Smörj en rund form med löstagbar botten som är ca 23 cm i diameter.
 
Utbakning: Knåda degen väl på mjölad arbetsbänk med lätt hand. Kavla ut den till en platta ca 30x40 cm. Bred fyllningen över degplattan och rulla ihop den från långsidan, precis som en rulltårta. Skär degen i 3-4 cm breda bitar och placera dem med snittytan upp i formen. Ställ dem inte för tätt eftersom de måste ha lite utrymme för jäsning. Täck med bakduk och låt jäsa ca 30 minuter. Pensla med resten av det delade uppvispade ägget och garnera med pärlsocker och mandelspån.
 
Gräddning: I ugnens nedre del i 200 grader, 20-25 minuter. Täck eventuellt med folie mot slutet om kakan blir mörk. Låt svalna under bakduk innan kakan lossas från formen.