Ingredienser:

Ca 4 portioner

6 potatisar
3 morötter
500 ml mjölkfri matlagningsgrädde (jag använde Oatlys iMat men Carlhamns Gott i maten kan användas om man vill ha en lite krämigare konsistens.)
1 buljongtärning
Salt & peppar
Vitlök (frivilligt)

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader
2. Skala potatisen och morötterna och skiva dem i ca 3 mm stora skivor.
3. Koka upp den mjölkfria matlagningsgrädden. Lägg i potatisen, morötterna, buljongtärningen och eventuellt vitlök. Krydda med salt och peppar.
4. Låt sjuda i ca 10 minuter utan lock.
5. Häll över blandningen i en ungssäker form och gratinera i ugnen i 15-20 minuter eller tills potatisen och morötterna mjuknat och gratängen fått färg.

Genom att koka den skivade potatisen i några minuter blir gratängen härligt krämig. Använd en mjölig potatissort till gratäng.

Jag valde att servera min gratäng med stekt skinksnitzel, spenat och en grönsallad. Skinksnitzeln stekte jag ca 2 minuter på vardera sida. När jag lyft ut köttet ur pannan häller jag på färsk spenat i pannan och rör om tills det får en geggig konsistens. I min grönsallad hade jag isbergssallad, gurka och tomat.

 

 

Krämig potatis- och morotsgratäng

Lunch Kommentera

Ingredienser:

Ca 4 portioner

6 potatisar
3 morötter
500 ml mjölkfri matlagningsgrädde (jag använde Oatlys iMat men Carlhamns Gott i maten kan användas om man vill ha en lite krämigare konsistens.)
1 buljongtärning
Salt & peppar
Vitlök (frivilligt)

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader
2. Skala potatisen och morötterna och skiva dem i ca 3 mm stora skivor.
3. Koka upp den mjölkfria matlagningsgrädden. Lägg i potatisen, morötterna, buljongtärningen och eventuellt vitlök. Krydda med salt och peppar.
4. Låt sjuda i ca 10 minuter utan lock.
5. Häll över blandningen i en ungssäker form och gratinera i ugnen i 15-20 minuter eller tills potatisen och morötterna mjuknat och gratängen fått färg.

Genom att koka den skivade potatisen i några minuter blir gratängen härligt krämig. Använd en mjölig potatissort till gratäng.

Jag valde att servera min gratäng med stekt skinksnitzel, spenat och en grönsallad. Skinksnitzeln stekte jag ca 2 minuter på vardera sida. När jag lyft ut köttet ur pannan häller jag på färsk spenat i pannan och rör om tills det får en geggig konsistens. I min grönsallad hade jag isbergssallad, gurka och tomat.